Changes in the degree of galactosylation of rabbit IgG during long-term immunization with bovine serum albumin
Promene u stepenu galaktozilacije IgG kunića tokom dugotrajne imunizacije goveđim serumskim albuminima
Abstract
The galactose content of isolated IgG was analyzed before immunization and at intervals during prolonged immunization over 16 months. It was found that IgGs from non-immunized and immunized animals differed in galactose content and that the galactose content of serum IgG varied during the course of the immune response. These results suggest possible intraclonal variations or the emergence of subclones of cells secreting IgG that is differently galactosylated relative to the IgG of non-immunized animals. Since isotypic polymorphism of IgG (subclasses), which determines the effector potential(s) of IgG antibodies, does not exist in rabbits, glycosylation may be what defines functional subsets of isotypically uniform antibodies produced during an immune response in these animals.
Ugljeni hidrati su strukturni element imunoglobulina G (IgG), bitan za konformaciju i efektorne funkcije molekula. Ugljenohidratni sadržaj čine oligosaharidni lanci (glikani) vezani kovalentno za konzervirani Asn 297 u svakom CH2 domenu Fc regiona IgG molekula. Sadržaj pojedinih šećera koji ulaze u sastav glikana nije isti u svim molekulima IgG. Imunoglobulini G su populacija različitih glikoformi čiji sadržaj varira pod fiziološkim, a naročito pod raznim patološkim uslovima. Pretpostavlja se da su te varijacije odraz promena u distribuciji specifičnih antitela IgG klase tokom tekućeg često hroničnog, imunog odgovora na neki antigen. O dinamici tih promena se međutim, malo zna, a posebno o pojavi glikoformi tokom imunog odgovora koje bi mogle imati patogenetski značaj. U ovom radu su analizirane promene u glikozilaciji serumskih IgG tokom imunog odgovora kunića dugotrajno imunizovanih goveđim serumskim albuminima. Rezultati su ukazali da je taj odgovor praćen permanentnim promenama u s...adržaju terminalne galaktoze. S obzirom da su molekuli IgG kunića, za razliku od drugih sisara, izotipski uniformni, tj. nemaju podklase (kojima je determinisana brojnost efektornih funkcija IgG), razlike u galaktozilaciji bi mogle determinisati pojavu funkcionalnih subsetova IgG antitela stvorenih tokom imunog odgovora kod ove vrste.
Keywords:
IgG / galactose content / immune responseSource:
Acta Veterinaria-Beograd, 2004, 54, 4, 271-279Publisher:
- Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
DOI: 10.2298/AVB0404271C
ISSN: 0567-8315
WoS: 000224484100003
Scopus: 2-s2.0-5544229750
Collections
Institution/Community
Institut za medicinska istraživanjaTY - JOUR AU - Ćirić, Dragana AU - Milošević-Jovčić, Nadežda PY - 2004 UR - http://rimi.imi.bg.ac.rs/handle/123456789/97 AB - The galactose content of isolated IgG was analyzed before immunization and at intervals during prolonged immunization over 16 months. It was found that IgGs from non-immunized and immunized animals differed in galactose content and that the galactose content of serum IgG varied during the course of the immune response. These results suggest possible intraclonal variations or the emergence of subclones of cells secreting IgG that is differently galactosylated relative to the IgG of non-immunized animals. Since isotypic polymorphism of IgG (subclasses), which determines the effector potential(s) of IgG antibodies, does not exist in rabbits, glycosylation may be what defines functional subsets of isotypically uniform antibodies produced during an immune response in these animals. AB - Ugljeni hidrati su strukturni element imunoglobulina G (IgG), bitan za konformaciju i efektorne funkcije molekula. Ugljenohidratni sadržaj čine oligosaharidni lanci (glikani) vezani kovalentno za konzervirani Asn 297 u svakom CH2 domenu Fc regiona IgG molekula. Sadržaj pojedinih šećera koji ulaze u sastav glikana nije isti u svim molekulima IgG. Imunoglobulini G su populacija različitih glikoformi čiji sadržaj varira pod fiziološkim, a naročito pod raznim patološkim uslovima. Pretpostavlja se da su te varijacije odraz promena u distribuciji specifičnih antitela IgG klase tokom tekućeg često hroničnog, imunog odgovora na neki antigen. O dinamici tih promena se međutim, malo zna, a posebno o pojavi glikoformi tokom imunog odgovora koje bi mogle imati patogenetski značaj. U ovom radu su analizirane promene u glikozilaciji serumskih IgG tokom imunog odgovora kunića dugotrajno imunizovanih goveđim serumskim albuminima. Rezultati su ukazali da je taj odgovor praćen permanentnim promenama u sadržaju terminalne galaktoze. S obzirom da su molekuli IgG kunića, za razliku od drugih sisara, izotipski uniformni, tj. nemaju podklase (kojima je determinisana brojnost efektornih funkcija IgG), razlike u galaktozilaciji bi mogle determinisati pojavu funkcionalnih subsetova IgG antitela stvorenih tokom imunog odgovora kod ove vrste. PB - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd T2 - Acta Veterinaria-Beograd T1 - Changes in the degree of galactosylation of rabbit IgG during long-term immunization with bovine serum albumin T1 - Promene u stepenu galaktozilacije IgG kunića tokom dugotrajne imunizacije goveđim serumskim albuminima EP - 279 IS - 4 SP - 271 VL - 54 DO - 10.2298/AVB0404271C UR - conv_1586 ER -
@article{ author = "Ćirić, Dragana and Milošević-Jovčić, Nadežda", year = "2004", abstract = "The galactose content of isolated IgG was analyzed before immunization and at intervals during prolonged immunization over 16 months. It was found that IgGs from non-immunized and immunized animals differed in galactose content and that the galactose content of serum IgG varied during the course of the immune response. These results suggest possible intraclonal variations or the emergence of subclones of cells secreting IgG that is differently galactosylated relative to the IgG of non-immunized animals. Since isotypic polymorphism of IgG (subclasses), which determines the effector potential(s) of IgG antibodies, does not exist in rabbits, glycosylation may be what defines functional subsets of isotypically uniform antibodies produced during an immune response in these animals., Ugljeni hidrati su strukturni element imunoglobulina G (IgG), bitan za konformaciju i efektorne funkcije molekula. Ugljenohidratni sadržaj čine oligosaharidni lanci (glikani) vezani kovalentno za konzervirani Asn 297 u svakom CH2 domenu Fc regiona IgG molekula. Sadržaj pojedinih šećera koji ulaze u sastav glikana nije isti u svim molekulima IgG. Imunoglobulini G su populacija različitih glikoformi čiji sadržaj varira pod fiziološkim, a naročito pod raznim patološkim uslovima. Pretpostavlja se da su te varijacije odraz promena u distribuciji specifičnih antitela IgG klase tokom tekućeg često hroničnog, imunog odgovora na neki antigen. O dinamici tih promena se međutim, malo zna, a posebno o pojavi glikoformi tokom imunog odgovora koje bi mogle imati patogenetski značaj. U ovom radu su analizirane promene u glikozilaciji serumskih IgG tokom imunog odgovora kunića dugotrajno imunizovanih goveđim serumskim albuminima. Rezultati su ukazali da je taj odgovor praćen permanentnim promenama u sadržaju terminalne galaktoze. S obzirom da su molekuli IgG kunića, za razliku od drugih sisara, izotipski uniformni, tj. nemaju podklase (kojima je determinisana brojnost efektornih funkcija IgG), razlike u galaktozilaciji bi mogle determinisati pojavu funkcionalnih subsetova IgG antitela stvorenih tokom imunog odgovora kod ove vrste.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd", journal = "Acta Veterinaria-Beograd", title = "Changes in the degree of galactosylation of rabbit IgG during long-term immunization with bovine serum albumin, Promene u stepenu galaktozilacije IgG kunića tokom dugotrajne imunizacije goveđim serumskim albuminima", pages = "279-271", number = "4", volume = "54", doi = "10.2298/AVB0404271C", url = "conv_1586" }
Ćirić, D.,& Milošević-Jovčić, N.. (2004). Changes in the degree of galactosylation of rabbit IgG during long-term immunization with bovine serum albumin. in Acta Veterinaria-Beograd Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 54(4), 271-279. https://doi.org/10.2298/AVB0404271C conv_1586
Ćirić D, Milošević-Jovčić N. Changes in the degree of galactosylation of rabbit IgG during long-term immunization with bovine serum albumin. in Acta Veterinaria-Beograd. 2004;54(4):271-279. doi:10.2298/AVB0404271C conv_1586 .
Ćirić, Dragana, Milošević-Jovčić, Nadežda, "Changes in the degree of galactosylation of rabbit IgG during long-term immunization with bovine serum albumin" in Acta Veterinaria-Beograd, 54, no. 4 (2004):271-279, https://doi.org/10.2298/AVB0404271C ., conv_1586 .