RIMI - Repozitorijum Instituta za medicinska istraživanja
Institut za Medicinska Istraživanja
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   RIMI
  • Institut za medicinska istraživanja
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Pregled zapisa
  •   RIMI
  • Institut za medicinska istraživanja
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The role of dietary polyunsaturated fatty acids in inflammation

Uloga polinezasićenih masnih kiselina u inflamaciji

Thumbnail
2013
509.pdf (281.4Kb)
Autori
Vučić, Vesna M.
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Low-grade systemic inflammation is at the base of the most chronic non-communicable diseases, which are reaching epidemic proportions worldwide. Key players in the regulation of inflammation are n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs), in particular arachidonic acid (n-6) and eicosapentaenoic acid (n-3). They are precursors of eicosanoids - signaling molecules involved in modulating the intensity and duration of inflammatory responses. Eicosanoids derived from n-6 PUFAs have proinflammatory actions, while those derived from n-3 PUFAs act anti-inflammatory. Therefore, dietary intake of n-6 and n-3 PUFAs, as well as their ratio, could markedly affect the pathogenesis and manifestation of many chronic diseases associated with low-grade inflammation. This review will focus on the relationship between dietary PUFAs and inflammation, with reference to PUFAs status in plasma phospholipids in Serbian population.
U osnovi većine hroničnih nezaraznih bolesti, koje širom sveta dostižu epidemijske razmere, leži 'tiha' inflamacija. Ključni igrač u regulaciji inflamacije su polinezasićene masne kiseline (PNMK) n-6 i n-3 familije, posebno arahidonska (n-6) i eikozapentaenska kiselina (n-3). One su prekursori eikozanoida - signalnih molekula koji su uključeni u intenzitet i trajanje inflamatornog odgovora. Eikozanoidi poreklom od n-6 PNMK deluju proinflamatorno, dok oni poreklom od n-3 PNMK imaju anti-inflamatorno dejstvo. Zbog toga dijetarni unos n-6 i n-3 PNMK, kao i njihov odnos, može značajno da utiče na patogenezu i manifestaciju mnogih hroničnih oboljenja koja su povezana sa 'tihom' inflamacijom. Ovaj pregledni rad se bavi vezom između unosa PNMK i inflamacije, sa osvrtom na status n-3 i n-6 masnih kiselina u fosfolipidima plazme u populaciji u Srbiji.
Ključne reči:
polyunsaturated fatty acids / inflammation / arachidonic acid / eicosapentaenoic acid / eicosanoids / cytokines / polinezasićene masne kiseline / inflamacija / arahidonska kiselina / eiokozapentaenska kiselina / eikozanoidi / citokini
Izvor:
Serbian Journal of Experimental & Clinical Research, 2013, 14, 3, 93-99
Izdavač:
  • Univerzitet u Kragujevcu - Fakultet medicinskih nauka, Kragujevac
Finansiranje / projekti:
  • Biološki mehanizmi, nutritivni unos i status polinezasićenih masnih kiselina i folata: Unapređenje ishrane u Srbiji (RS-41030)

DOI: 10.5937/sjecr14-4774

ISSN: 1820-8665

Scopus: 2-s2.0-84888984565
[ Google Scholar ]
14
URI
http://rimi.imi.bg.ac.rs/handle/123456789/512
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers' publications
Institucija/grupa
Institut za medicinska istraživanja
TY  - JOUR
AU  - Vučić, Vesna M.
PY  - 2013
UR  - http://rimi.imi.bg.ac.rs/handle/123456789/512
AB  - Low-grade systemic inflammation is at the base of the most chronic non-communicable diseases, which are reaching epidemic proportions worldwide. Key players in the regulation of inflammation are n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs), in particular arachidonic acid (n-6) and eicosapentaenoic acid (n-3). They are precursors of eicosanoids - signaling molecules involved in modulating the intensity and duration of inflammatory responses. Eicosanoids derived from n-6 PUFAs have proinflammatory actions, while those derived from n-3 PUFAs act anti-inflammatory. Therefore, dietary intake of n-6 and n-3 PUFAs, as well as their ratio, could markedly affect the pathogenesis and manifestation of many chronic diseases associated with low-grade inflammation. This review will focus on the relationship between dietary PUFAs and inflammation, with reference to PUFAs status in plasma phospholipids in Serbian population.
AB  - U osnovi većine hroničnih nezaraznih bolesti, koje širom sveta dostižu epidemijske razmere, leži 'tiha' inflamacija. Ključni igrač u regulaciji inflamacije su polinezasićene masne kiseline (PNMK) n-6 i n-3 familije, posebno arahidonska (n-6) i eikozapentaenska kiselina (n-3). One su prekursori eikozanoida - signalnih molekula koji su uključeni u intenzitet i trajanje inflamatornog odgovora. Eikozanoidi poreklom od n-6 PNMK deluju proinflamatorno, dok oni poreklom od n-3 PNMK imaju anti-inflamatorno dejstvo. Zbog toga dijetarni unos n-6 i n-3 PNMK, kao i njihov odnos, može značajno da utiče na patogenezu i manifestaciju mnogih hroničnih oboljenja koja su povezana sa 'tihom' inflamacijom. Ovaj pregledni rad se bavi vezom između unosa PNMK i inflamacije, sa osvrtom na status n-3 i n-6 masnih kiselina u fosfolipidima plazme u populaciji u Srbiji.
PB  - Univerzitet u Kragujevcu - Fakultet medicinskih nauka, Kragujevac
T2  - Serbian Journal of Experimental & Clinical Research
T1  - The role of dietary polyunsaturated fatty acids in inflammation
T1  - Uloga polinezasićenih masnih kiselina u inflamaciji
EP  - 99
IS  - 3
SP  - 93
VL  - 14
DO  - 10.5937/sjecr14-4774
ER  - 
@article{
author = "Vučić, Vesna M.",
year = "2013",
abstract = "Low-grade systemic inflammation is at the base of the most chronic non-communicable diseases, which are reaching epidemic proportions worldwide. Key players in the regulation of inflammation are n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs), in particular arachidonic acid (n-6) and eicosapentaenoic acid (n-3). They are precursors of eicosanoids - signaling molecules involved in modulating the intensity and duration of inflammatory responses. Eicosanoids derived from n-6 PUFAs have proinflammatory actions, while those derived from n-3 PUFAs act anti-inflammatory. Therefore, dietary intake of n-6 and n-3 PUFAs, as well as their ratio, could markedly affect the pathogenesis and manifestation of many chronic diseases associated with low-grade inflammation. This review will focus on the relationship between dietary PUFAs and inflammation, with reference to PUFAs status in plasma phospholipids in Serbian population., U osnovi većine hroničnih nezaraznih bolesti, koje širom sveta dostižu epidemijske razmere, leži 'tiha' inflamacija. Ključni igrač u regulaciji inflamacije su polinezasićene masne kiseline (PNMK) n-6 i n-3 familije, posebno arahidonska (n-6) i eikozapentaenska kiselina (n-3). One su prekursori eikozanoida - signalnih molekula koji su uključeni u intenzitet i trajanje inflamatornog odgovora. Eikozanoidi poreklom od n-6 PNMK deluju proinflamatorno, dok oni poreklom od n-3 PNMK imaju anti-inflamatorno dejstvo. Zbog toga dijetarni unos n-6 i n-3 PNMK, kao i njihov odnos, može značajno da utiče na patogenezu i manifestaciju mnogih hroničnih oboljenja koja su povezana sa 'tihom' inflamacijom. Ovaj pregledni rad se bavi vezom između unosa PNMK i inflamacije, sa osvrtom na status n-3 i n-6 masnih kiselina u fosfolipidima plazme u populaciji u Srbiji.",
publisher = "Univerzitet u Kragujevcu - Fakultet medicinskih nauka, Kragujevac",
journal = "Serbian Journal of Experimental & Clinical Research",
title = "The role of dietary polyunsaturated fatty acids in inflammation, Uloga polinezasićenih masnih kiselina u inflamaciji",
pages = "99-93",
number = "3",
volume = "14",
doi = "10.5937/sjecr14-4774"
}
Vučić, V. M.. (2013). The role of dietary polyunsaturated fatty acids in inflammation. in Serbian Journal of Experimental & Clinical Research
Univerzitet u Kragujevcu - Fakultet medicinskih nauka, Kragujevac., 14(3), 93-99.
https://doi.org/10.5937/sjecr14-4774
Vučić VM. The role of dietary polyunsaturated fatty acids in inflammation. in Serbian Journal of Experimental & Clinical Research. 2013;14(3):93-99.
doi:10.5937/sjecr14-4774 .
Vučić, Vesna M., "The role of dietary polyunsaturated fatty acids in inflammation" in Serbian Journal of Experimental & Clinical Research, 14, no. 3 (2013):93-99,
https://doi.org/10.5937/sjecr14-4774 . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu RIMI | Pošaljite zapažanja

OpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu RIMI | Pošaljite zapažanja

OpenAIRERCUB