Приказ основних података о документу

Analitička analiza tradicionalne srpske hrane - dopuna podataka srpske FCDB baze podataka

dc.creatorPopović, Tamara B.
dc.creatorDebeljak-Martačić, Jasmina
dc.creatorTepšić, Jasna
dc.creatorKujundžić, Sebastian M.
dc.creatorKonić, Aleksandra
dc.creatorGlibetić, Marija
dc.creatorGurinović, Mirjana
dc.date.accessioned2021-04-20T12:26:37Z
dc.date.available2021-04-20T12:26:37Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn2217-5369
dc.identifier.urihttp://rimi.imi.bg.ac.rs/handle/123456789/376
dc.description.abstractAddition of the analytical parameters to traditional food is an ongoing requirement for development and updating of food composition database (FCDB). The list of commonly consumed Serbian traditional foods was identified: gibanica (filo pastry with cheese fill), prebranac (first cooked, than baked beans), ajvar (cooked pepper and aubergine spread), fresh cheese, kajmak (creamy dairy product), and vanilice (cookies).The aims of our study were: 1) to obtain analytical values of representative traditional foods following EuroFIR criteria, 2) to fulfill the gap in traditional food composition knowledge and 3) to get high quality analytical data for inclusion in FCDB.en
dc.description.abstractUnapređenju srpske FCDB baze podataka doprinose i podaci koje smo analitički obradili i uneli u bazu a odnose se na sastav makro i mikroelemenata u tradicionalnoj hrani koja je kod nas u Srbiji prepoznata. U našu srpsku tradicionalnu hranu ubrojali smo: gibanicu, prebranac, ajvar, kajmak i vanilice. Ciljevi naše studije koja je samo jedan deo EuroFir projekta (FP6) bili su: a) da prateći sve kriterijume EuroFIR-a odredimo analitičke vrednosti reprezentativne tradicionalne hrane b) da upotpunimo praznine naše FCDB baze i c) upotpunimo znanje vezano za tradicionalnu hranu uopšte.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/41030/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceFood & Feed Research
dc.subjecttraditional fooden
dc.subjectSerbian Food Composition Database (FCDB)en
dc.subjecttradicionalna hranasr
dc.subjectsrpska FCDB baza podatakasr
dc.titleAnalytical analysis of traditional foods: Filling the gap in Serbian Food Composition Database informationen
dc.titleAnalitička analiza tradicionalne srpske hrane - dopuna podataka srpske FCDB baze podatakasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage42
dc.citation.issue1
dc.citation.other38(1): 39-42
dc.citation.spage39
dc.citation.volume38
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimi_376
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу