N-3 polyunsaturated acids in erythrocyte phospholipids are associated with insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet
Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije

2009
Authors
Takić, Marija M.
Ristić-Medić, Danijela K.

Mandić, Ljuba M.

Glibetić, Marija D.

Arsić, Aleksandra Č.

Debeljak-Martačić, Jasmina D.

Petrović-Oggiano, Gordana P.

Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
This study examines the relationship between erythrocyte phospholipid FA composition and insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. In 30 patients, two insulin sensitivity groups were formed and their FAs analyzed. The shares of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs, as well as a measure of Δ5 desaturase activity (the 20:4n-6/20:3n-6 ratio) were lower in the insulin resistance group compared to the normal glucose tolerance group. The fasting insulin level and HOMA value were inversely related to the percentage of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs. Our data indicate that the percentage of n-3 PUFAs in erythrocyte phospholipids is linked with insulin sensitivity parameters in obese patients.
Masnokiselinski sastav membrana, koji se bar delimično može modifikovati dijetarnim unosom masnih kiselina, igra važnu ulogu u senzitivnosti na insulin. Cilj ove studije bio je ispitivanje veze između senzitivnosti na insulin i masnokiselinskog sastava fosfolipida eritrocita kod gojaznih osoba. Trideset umereno gojaznih/gojaznih nedijabetičara sa hiperlipoproteinemijama (ukupni holesterol gt 5.2 mmol/l, LDL-holesterol gt 3.4 mmol/l) podeljeni su u dve grupe, koristeći HOMA vrednost kao parametar senzitivnosti na insulin: grupu sa normalnom tolerancom na glukozu (NTG) i grupu sa rezistencijom na insulin (IR). Ukupni lipidi eritrocita su estrahovani i fosfolipidi izolovani tankoslojnom hromatografijom. Posle metilovanja masne kiseline analizirane su gasno-tečnom hromatografijom. Zastupljenost 22:5n-3 (p lt 0.01), 22:6n-3 (p lt 0.01), ukupnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (p lt 0.001) i odnos zastupljenosti 20:4n-6/20:3n-6 (pokazatelja aktivnosti delta-5 desaturaze) (p lt... 0.05) su sniženi u IR grupi u poređenju sa NGT grupom. Nivo insulina natašte i HOMA vrednost inverntno su povezani sa zastupljenošću 22:5n-3 (p lt 0.05), 22:6n-3 (p lt 0.01) i ukupnim n-3 polinezasićenim kiselinama (p lt 0.01). Naši rezultati pokazuju da je nivo n-3 masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita povezan sa senzitivnošću na insulin kod gojaznih osoba na ishrani tipičnoj za podneblje Srbije.
Keywords:
n-3 PUFA / insulin resistance / obesity / hyperlipidemia / dietary fatSource:
Archives of Biological Sciences, 2009, 61, 1, 37-43Publisher:
- Srpsko biološko društvo, Beograd, i dr.
Funding / projects:
DOI: 10.2298/ABS0901037T
ISSN: 0354-4664
WoS: 000265747000006
Scopus: 2-s2.0-65549150290
Collections
Institution/Community
Institut za medicinska istraživanjaTY - JOUR AU - Takić, Marija M. AU - Ristić-Medić, Danijela K. AU - Mandić, Ljuba M. AU - Glibetić, Marija D. AU - Arsić, Aleksandra Č. AU - Debeljak-Martačić, Jasmina D. AU - Petrović-Oggiano, Gordana P. PY - 2009 UR - http://rimi.imi.bg.ac.rs/handle/123456789/247 AB - This study examines the relationship between erythrocyte phospholipid FA composition and insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. In 30 patients, two insulin sensitivity groups were formed and their FAs analyzed. The shares of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs, as well as a measure of Δ5 desaturase activity (the 20:4n-6/20:3n-6 ratio) were lower in the insulin resistance group compared to the normal glucose tolerance group. The fasting insulin level and HOMA value were inversely related to the percentage of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs. Our data indicate that the percentage of n-3 PUFAs in erythrocyte phospholipids is linked with insulin sensitivity parameters in obese patients. AB - Masnokiselinski sastav membrana, koji se bar delimično može modifikovati dijetarnim unosom masnih kiselina, igra važnu ulogu u senzitivnosti na insulin. Cilj ove studije bio je ispitivanje veze između senzitivnosti na insulin i masnokiselinskog sastava fosfolipida eritrocita kod gojaznih osoba. Trideset umereno gojaznih/gojaznih nedijabetičara sa hiperlipoproteinemijama (ukupni holesterol gt 5.2 mmol/l, LDL-holesterol gt 3.4 mmol/l) podeljeni su u dve grupe, koristeći HOMA vrednost kao parametar senzitivnosti na insulin: grupu sa normalnom tolerancom na glukozu (NTG) i grupu sa rezistencijom na insulin (IR). Ukupni lipidi eritrocita su estrahovani i fosfolipidi izolovani tankoslojnom hromatografijom. Posle metilovanja masne kiseline analizirane su gasno-tečnom hromatografijom. Zastupljenost 22:5n-3 (p lt 0.01), 22:6n-3 (p lt 0.01), ukupnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (p lt 0.001) i odnos zastupljenosti 20:4n-6/20:3n-6 (pokazatelja aktivnosti delta-5 desaturaze) (p lt 0.05) su sniženi u IR grupi u poređenju sa NGT grupom. Nivo insulina natašte i HOMA vrednost inverntno su povezani sa zastupljenošću 22:5n-3 (p lt 0.05), 22:6n-3 (p lt 0.01) i ukupnim n-3 polinezasićenim kiselinama (p lt 0.01). Naši rezultati pokazuju da je nivo n-3 masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita povezan sa senzitivnošću na insulin kod gojaznih osoba na ishrani tipičnoj za podneblje Srbije. PB - Srpsko biološko društvo, Beograd, i dr. T2 - Archives of Biological Sciences T1 - N-3 polyunsaturated acids in erythrocyte phospholipids are associated with insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet T1 - Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije EP - 43 IS - 1 SP - 37 VL - 61 DO - 10.2298/ABS0901037T UR - conv_2089 ER -
@article{ author = "Takić, Marija M. and Ristić-Medić, Danijela K. and Mandić, Ljuba M. and Glibetić, Marija D. and Arsić, Aleksandra Č. and Debeljak-Martačić, Jasmina D. and Petrović-Oggiano, Gordana P.", year = "2009", abstract = "This study examines the relationship between erythrocyte phospholipid FA composition and insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. In 30 patients, two insulin sensitivity groups were formed and their FAs analyzed. The shares of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs, as well as a measure of Δ5 desaturase activity (the 20:4n-6/20:3n-6 ratio) were lower in the insulin resistance group compared to the normal glucose tolerance group. The fasting insulin level and HOMA value were inversely related to the percentage of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs. Our data indicate that the percentage of n-3 PUFAs in erythrocyte phospholipids is linked with insulin sensitivity parameters in obese patients., Masnokiselinski sastav membrana, koji se bar delimično može modifikovati dijetarnim unosom masnih kiselina, igra važnu ulogu u senzitivnosti na insulin. Cilj ove studije bio je ispitivanje veze između senzitivnosti na insulin i masnokiselinskog sastava fosfolipida eritrocita kod gojaznih osoba. Trideset umereno gojaznih/gojaznih nedijabetičara sa hiperlipoproteinemijama (ukupni holesterol gt 5.2 mmol/l, LDL-holesterol gt 3.4 mmol/l) podeljeni su u dve grupe, koristeći HOMA vrednost kao parametar senzitivnosti na insulin: grupu sa normalnom tolerancom na glukozu (NTG) i grupu sa rezistencijom na insulin (IR). Ukupni lipidi eritrocita su estrahovani i fosfolipidi izolovani tankoslojnom hromatografijom. Posle metilovanja masne kiseline analizirane su gasno-tečnom hromatografijom. Zastupljenost 22:5n-3 (p lt 0.01), 22:6n-3 (p lt 0.01), ukupnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (p lt 0.001) i odnos zastupljenosti 20:4n-6/20:3n-6 (pokazatelja aktivnosti delta-5 desaturaze) (p lt 0.05) su sniženi u IR grupi u poređenju sa NGT grupom. Nivo insulina natašte i HOMA vrednost inverntno su povezani sa zastupljenošću 22:5n-3 (p lt 0.05), 22:6n-3 (p lt 0.01) i ukupnim n-3 polinezasićenim kiselinama (p lt 0.01). Naši rezultati pokazuju da je nivo n-3 masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita povezan sa senzitivnošću na insulin kod gojaznih osoba na ishrani tipičnoj za podneblje Srbije.", publisher = "Srpsko biološko društvo, Beograd, i dr.", journal = "Archives of Biological Sciences", title = "N-3 polyunsaturated acids in erythrocyte phospholipids are associated with insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet, Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije", pages = "43-37", number = "1", volume = "61", doi = "10.2298/ABS0901037T", url = "conv_2089" }
Takić, M. M., Ristić-Medić, D. K., Mandić, L. M., Glibetić, M. D., Arsić, A. Č., Debeljak-Martačić, J. D.,& Petrović-Oggiano, G. P.. (2009). N-3 polyunsaturated acids in erythrocyte phospholipids are associated with insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. in Archives of Biological Sciences Srpsko biološko društvo, Beograd, i dr.., 61(1), 37-43. https://doi.org/10.2298/ABS0901037T conv_2089
Takić MM, Ristić-Medić DK, Mandić LM, Glibetić MD, Arsić AČ, Debeljak-Martačić JD, Petrović-Oggiano GP. N-3 polyunsaturated acids in erythrocyte phospholipids are associated with insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. in Archives of Biological Sciences. 2009;61(1):37-43. doi:10.2298/ABS0901037T conv_2089 .
Takić, Marija M., Ristić-Medić, Danijela K., Mandić, Ljuba M., Glibetić, Marija D., Arsić, Aleksandra Č., Debeljak-Martačić, Jasmina D., Petrović-Oggiano, Gordana P., "N-3 polyunsaturated acids in erythrocyte phospholipids are associated with insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet" in Archives of Biological Sciences, 61, no. 1 (2009):37-43, https://doi.org/10.2298/ABS0901037T ., conv_2089 .